CAMPERREIS OEKRAÏNE EN MOLDAVIË | 28 DAGEN

REIS MET MAXIMAAL 10 CAMPERS

 

REIS-INSPIRATIE-DAG NOVEMBER 2023

CAMPERREIS OEKRAÏNE EN MOLDAVIË

Ontdek tijdens deze avontuurlijke camperreis Oekraïne en Moldavië. Twee relatief onbekende bestemmingen in Oost-Europa. Landen die niet zo heel ver van Nederland vandaan liggen en die naast mooie landschappen en prachtige kloosters ook een uiterst vriendelijke bevolking hebben. Het is een camperreis met maximaal 10 equipes door landen met een bewogen geschiedenis.

Deze reis met eigen camper start in het oosten van Polen. We rijden als eerste naar het sfeervolle stadje Lviv en daarna via kleine stadjes over het platteland naar de hoofdstad van Oekraïne, Kiev. In beide steden maken we een leuke wandel excursie door de stad. In Kiev is er ook de mogelijkheid om (optioneel) een dagexcursie te maken naar de oude kerncentrale Tsjernobyl, die in april 1986 ontplofte en waardoor er een immense nucleaire ramp plaatsvond.

We verlaten Kiev en rijden naar Uman waar we de mooie landschapstuinen in het Sofiyivka park kunnen bezoeken. Vanaf Uman reizen we verder zuidwaarts en brengen we een bezoek aan het Museum of Strategic Rocket Forces. U leert er meer over de wapenwedloop tijdens de Koude Oorlog, aanschouwt een 30-meter lange SS-18 ‘Satan’ raket en kunt het ondergrondse commandocentrum van de Sovjet officieren bezoeken.

We vervolgen onze weg naar de kust, richting de havenstad Odessa. Deze mediterrane plaats ligt aan de Zwarte Zee en staat o.a. bekend om de Potemkin-trappen en het uitgestrekte netwerk van Catacomben.

Na een bezoek gebracht te hebben aan het Delta gebied in het zuiden van de Oekraïne rijden we met de camper weer noordwaarts en is het tijd om de grens te passeren naar onbekend Moldavië. We maken kennis met de culturele diversiteit van dit kleine landje en de bijzondere regio’s Gagaoezië en het niet erkende staatje Transnistrië. Er zijn bovendien interessante uitstapjes te maken naar de archeologische vindplaats Orheiul Vechi en diverse kloosters als Tipova en Saharna. Uiteraard brengt u ook een bezoek aan de wijnregio van Moldavië met, naar hun zeggen, de grootste wijnkelders van de Wereld!

Na ons verblijf in Moldavië rijden we de Oekraïne weer in. Daar ontdekken we het eeuwenoude kasteel van de vestingstad Kamjanets-Podilsky en rijden we vervolgens met de camper naar de groene oerbossen van de Woudkarpaten. In het natuurpark Synevyr maken we als het even kan een mooie wandeling.

Na de grenspassage met Slowakije nemen we afscheid van elkaar. Een bijzondere camperreis is dan al weer ten einde gekomen!

REISBESCHRIJVING CAMPERREIS OEKRAÏNE EN MOLDAVIË

LVIV & KIEV

Lviv is een sfeervolle stad met een mooi bewaard authentiek centrum. Het staat ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het Rynok-plein ben je omgeven door architectonische meesterwerken in bijna alle denkbare bouwstijlen. Rondom dit plein vind je de oudste straten van de stad. Het is leuk om door deze straten te dwalen, de schoonheid van de stad te bewonderen en op die manier Lviv te ontdekken. Enkele interessante bezienswaardigheden zijn de Boim kapel, het Ivan Franko Opera & Ballet theater en het Potocki paleis.

Kiev is de hoofdstad van Oekraïne. De stad ligt aan de rivier Dnjepr, die in het verleden als een handelsrivier tussen Scandinavië en het huidige Istanbul dienst deed. Het Holenklooster van Kiev en de St. Sophia kathedraal zijn enkele hoogtepunten. Op een paar uur rijden vanaf Kiev ligt de oude kerncentrale Tsjernobyl, die in april 1986 explodeerde. Als u dit gebied wilt bezoeken kan dat via een optionele dagexcursie.

UMAN & ODESSA

De stad Uman heeft een rijk historisch- en cultureel erfgoed. Een schitterende bezienswaardigheid is het Sofiyivka park, opgericht door Sofia Pototsky: een prachtige landschapstuin met meren, watervallen en diverse paviljoens. Zuidelijk van Uman gaan we een oude Russische raketbases bezoeken en, voor wie dat durft, een kijkje nemen in het ondergrondse commandocentrum van de Sovjet officieren.

Odessa is een mediterrane havenstad aan de Zwarte Zee. Tijdens het verkennen van het centrum voelt het alsof u door Madrid, Praag of Boedapest wandelt! De sfeervolle stad heeft een gezellig stadshart met verschillende winkels, kleine markten, groene parken en diverse terrasjes. We gaan samen met een gids een wandeling maken door de catacomben van de stad. Daarnaast kunt u er een balletvoorstelling bijwonen in het mooie operagebouw of een bezoek brengen aan de bekende Potemkin-trappen en het St. Panteleimon klooster.

MOLDAVIË

Moldavië is een heel onbekend en nog weinig bezocht land dat ligt in Europa. Wij nemen u graag mee op reis door dit land. Het werd pas in 1991 een onafhankelijke republiek bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Moldavië ligt in Zuidoost-Europa tussen de rivieren Proet en Dnjestra, die de grenzen met Roemenië en de niet-erkende republiek Transnistrië markeren. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, groene bossen en steppeachtige vlaktes.

Tijdens deze reis bezoeken we o.a. de grootste wijnkelder van Moldavië(er wordt al sinds de 14e eeuw wijn geproduceerd), bezoeken we Chisinau en maken we een dagexcursie naar de niet-erkende republiek Transnistrië. Daarnaast is er nog gelegenheid om tijdens de doorreis het archeologische complex Orheiul Vechi en het klooster Manastirea Curchi te bezoeken.

KAMJANETS-PODILSKY & KARPATEN

Kamjanets-Podilsky is een eeuwenoude vestingstad met een prachtig fort, gelegen in een 40 meter diepe kloof aan de rivier Smotrych. Tegenover het fort ligt het oude centrum met gekleurde huizen en rustige straatjes.  In de Oekraïne ligt het centrale gedeelte van de Karpaten: de Oostelijke Beskiden. Het is een schitterend natuurgebied met ongerepte oerbossen en diverse (endemische) planten, ook wel de habitat van beren, wolven, lynxen en diverse vogelsoorten als de steenarend en de oostelijke Bluebird.

Na de grenspassage met Slowakije nemen we afscheid van elkaar. Een bijzondere camperreis is dan al weer ten einde gekomen!

KAART CAMPERREIS OEKRAÏNE EN MOLDAVIË

TME-Met de camper naar-Oekraine-en-Moldavie (1)

DATA & PRIJZEN CAMPERREIS OEKRAÏNE EN MOLDAVIË

 • Reisdata: voor onbepaalde tijd uitgesteld
 • Aantal dagen: 28
 • Prijs per persoon: € 1.685,- per persoon | uitgaande van 2 personen per equipe
 • Prijs soloreiziger. € 2.535,-
 • Startplaats: oost Polen
 • Eindplaats: oost Slowakije
 • Aantal kilometers: ca. 3.100 km
 • Geschikt voor: camper
 • Maximaal 10 equipes (excl. reisbegeleiding)

INCLUSIEF

 • Alle overnachtingen tijdens de reis
 • Vermelde excursies, enkele maaltijden
 • Ervaren Nederlandse reisbegeleiding
 • Routeboek met GPS coördinaten van de overnachtingsplaatsen.
 • Wegenkaarten van de te bezoeken landen.
 • kennismakingsmiddag deelnemers ca. 3 weken voor vertrek.

EXCLUSIEF

 • Brandstofkosten
 • niet genoemde excursies, maaltijden en drankjes
 • Parkeergelden, tol- en overige camper gerelateerde kosten
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50 per boeking
 • Verplichte bijdrage SGR à € 5,- per persoon

OVERIGE INFORMATIE

 • Bij deelname aan onze reizen is een reisverzekering verplicht
 • Wij raden aan ook een annuleringsverzekering af te sluiten dit kan via deze link.
 • Wij verwachten dat uw voertuig technisch in uitstekende staat is als u deelneemt aan deze reis
 • Huisdieren mogen mee tijdens deze reis
 • Wij zijn lid van de SGR en het Calamiteitenfonds

 

Heeft u vragen over deze reis?
Bel (0341-785 732) of email ons voor meer informatie.

VEELGESTELDE VRAGEN CAMPERREIS OEKRAÏNE EN MOLDAVIË

Waar overnachten we?

We overnachten tijdens deze reis soms bij hotels, vakantieparken of vrij in de natuur. Een enkele keer zullen we ook op een camping overnachten. Deze camping zal anders zijn dan de campings in West-Europa.

Hoeveel km rijden we per dag?

Tijdens deze reis rijden we gemiddeld tussen de 130 en 230 km per dag. Er zijn ook dagen dat we slechts 90 km rijden als er bijvoorbeeld het nodige te zien of te doen is onderweg. Een enkele keer zal er ook een dag bijzitten dat we ca. 350 km rijden.

Hoe zijn de wegen?

Wij rijden vrijwel altijd over geasfalteerde wegen. Deze geasfalteerde wegen zullen niet altijd in een hele goede staat zijn. Veelal worden de wegen in deze landen heel vaak na de winterperiode weer opgelapt. De wegen variëren daarom van goed tot slecht. 

Hoe is het sanitair onderweg?

Bij de meeste overnachtingen zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig en u bent daarom voor het grootste deel van deze reis op uw eigen sanitair aangewezen. Mochten ze wel aanwezig zijn dan zullen toiletten en douches qua hygiëne naar onze maatstaven nog wel eens te wensen over laten. Bovendien is het in deze corona tijd sowieso beter om gebruik te maken van uw eigen toilet en douche. Wij zien het dan ook als een must voor deze reis om een eigen chemisch toilet te hebben. 

Kan ik met mijn camper deze reis maken?

Deze reis kan met de gemiddelde camper gemaakt worden. 

Heb ik een visum nodig voor deze reis?

Nee, er is voor deze reis geen visum nodig.

Voor zowel Oekraïne als Moldavië is een paspoort vereist. De Nederlandse identiteitskaart voldoet niet als reisdocument. Uw paspoort moet nog ten minste 3 maanden geldig zijn na vertrek uit Oekraïne en Moldavië.

Heb ik vaccinaties nodig voor deze reis?

Er zijn geen specifieke vaccinaties verplicht. Wel wordt DTP en Hepatitis A aanbevolen. Informeer bij uw huisarts of GGD naar de actuele informatie of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl.

Heb ik een navigatie systeem nodig voor deze reis?

Omdat wij al onze overnachtingsplekken met gps coördinaten aangegeven heeft u een navigatiesysteem of een offline app nodig waarmee u kunt navigeren. Qua navigatiesysteem gaat onze voorkeur gaat uit naar een Garmin waar een micro-SD kaartje in geplaatst kan worden. Tegenwoordig zijn er ook diverse offline apps te downloaden op je smartphone en/of tablet waarmee je prima kunt navigeren.

Mag mijn huisdier mee?

Uw huisdier meenemen op deze reis is toegestaan, mits aangelijnd en deze mag geen overlast veroorzaken voor de medereizigers. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat uw huisdier de benodigde inentingen heeft voor deze reis en de benodigde documenten. Eventuele kosten voor uw huisdier op de overnachtingsplaats komen voor uw eigen rekening. Huisdieren kunnen nooit mee tijdens excursies of diners. Elk land heeft regels voor invoer van huisdieren. Op https://www.licg.nl is actuele informatie te vinden over huisdieren op vakantie.

Waar vind ik praktische informatie over Oekraïne en Moldavië?

Hieronder treft u links aan naar de praktische informatie per land op de website van de ANWB. Zo gaat u goed voorbereid op reis.

Heeft u vragen over deze reis?
Bel (0341-785 732) of email ons voor meer informatie.

CAMPERREIS OEKRAÏNE EN MOLDAVIË:

Een écht camper-avontuur door onbekende landen in Europa!

BOEK DEZE REIS