Winterreis Zweeds Lapland

Kleinschalig en flexibel!

Op pad met maximaal 10 campers

Boek deze reis

WINTERREIS ZWEEDS LAPLAND

UNIEK KAMPEER AVONTUUR!

Gaat u mee?

Een reis met de camper in de winter naar Zweden én Zweeds Lapland ligt niet zo voor de hand. Omdat het fors kan vriezen in de Scandinavische landen weerhoudt u dat er misschien van om dan naar Zweeds Lapland af te reizen. De werkelijkheid is echter dat het wel fors kan vriezen maar omdat de lucht heel erg droog is (en niet vochtig zoals in Nederland) de kou ook goed te verdragen is!

Gaat u mee?

Route

 • 17 dagen
 • ca. 1.600 km

Hoogtepunten

✓ Rijden over besneeuwde wegen
✓ Husky-safari
✓ Sneeuwscooter-safari
✓ Overnachtingen in het noordpoolgebied
Skiën, Langlaufen, Sneeuwschoen-wandelen
✓ Kans op zien Noorderlicht

✓ Bijzonder kampeeravontuur in de sneeuw

Winterreis in Zweeds Lapland | Tailor Made Expeditions

Foto impressie

MAXIMAAL 10 CAMPERS

Kleinschalig & flexibel

INDIVIDUEEL EN TOCH SAMEN

Overdag ga je je eigen gang

Financiële zekerheid

SGR garantie, Calamiteitenfonds en VVKR

Reisdata & prijs

 •  Reisdata: 10 maart t/m 26 maart 2025
 • Prijs per persoon: € 1.895,- bij 2 personen per equipe
 • Prijs soloreiziger: € 2.795,-
 • 17 dagen
 • Startplaats Mora (Zweden)
 • Eindplaats Umea (Zweden)
 • Geschikt voor camper, caravans alleen in overleg
 • Ongeveer 1.600 km
 • Maximaal 10 campers!

INCLUSIEF

 

 • Alle overnachtingen op wintercampings met stroom
 • 2 excursies, 2 maaltijden
 • Ervaren Nederlandse reisbegeleiding
 • Routeboek met informatie en GPS coördinaten van de overnachtingsplaatsen
 • Wegenkaart van de te rijden route
 • Kennismakingsmiddag ca. 6 weken voor vertrek

EXCLUSIEF

 • Brandstofkosten camper
 • Parkeerkosten, ferrykosten, tolgelden en overige voertuig gerelateerde kosten
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Optionele excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50 per boeking
 • Verplichte bijdrage SGR à € 5,- per persoon

OVERIGE INFORMATIE

 • Bij deelname aan onze reizen is een reisverzekering verplicht
 • Wij raden aan ook een annuleringsverzekering af te sluiten dit kan via deze link.
 • Wij verwachten dat uw voertuig technisch in uitstekende staat is als u deelneemt aan deze reis. De camper moet motorisch winterklaar zijn voor zeer lage temperaturen (denk aan motorolie, ruitenvloeistof etc.)
 • Huisdieren mogen mee tijdens deze reis
 • Wij zijn lid van de SGR en het Calamiteitenfonds

DAG 1 T/M 5

We ontmoeten elkaar op een camping nabij Mora. Hier houden we onze welkomstborrel en een briefing over de reis. Al snel gaan we gezamenlijk op pad en maken we onze eerste sneeuwschoen-wandeling!

Tijdens de eerste rijdagen rijden we niet al te grote afstanden en kunnen we zo rustig kennis maken met het rijden en kamperen in winterse omstandigheden.

U zult gaan merken dat rijden door een wit besneeuwd landschap een hele andere beleving is dan wanneer u in de zomerperiode door Zweden rijdt.

Winterreis in Zweeds Lapland | Tailor Made Expeditions

DAG 6 T/M 11

Onze winterreis gaat verder noordwaarts. We rijden Zweeds Lapland “binnen”. Deze arctische regio beslaat een kwart van het hele land. Ze strekt zich uit van Sorsele en Skellefteå in de provincie Västerbotten tot het noordelijkste puntje van Zweden.

Wist u dat:

 • Er in sommige delen van Zweeds Lapland meer husky’s zijn dan mensen.
 • Er ongeveer 300 woorden in de Samische dialecten zijn om verschillende soorten sneeuw te beschrijven.
 • Zweeds Lapland de enige Zweedse regio is die grenst aan twee andere landen: Noorwegen en Finland.
 • Zweeds Lapland drie UNESCO-werelderfgoedlocaties heeft: het culturele en natuurlijke landschap van Laponia, Gammelstad Church Town in Luleå en Struve Geodetic Arc.

We hebben tijd voor mooie buiten activiteiten zoals een husky- of sneeuwscooter safari.

Winterreis in Zweeds Lapland | Tailor Made Expeditions

DAG 11 T/M 17

We zijn nu in het Noordpoolgebied! Hier is de kans op het zien van het noorderlicht heel groot! Op heldere avonden heb je de meeste kans het noorderlicht in Zweden te zien tussen 18.00 en 02.00 uur. De meest spectaculaire vertoning vindt echter meestal plaats rond 22.00 en 23.00 uur.

Er zijn vanzelfsprekend weer mogelijkheden voor winterse activiteiten en optioneel kunt u nog naar een heus ijshotel in Kiruna rijden! 

Langzaamaan reizen we via de Hoge kust en de Botnische golf weer zuidwaarts. We beëindigen onze reis nabij Umea. Vandaaruit gaat u op eigen gelegenheid terug naar huis of u kunt de ferry naar Finland nemen om daar uw reis voort te zetten.

Winterreis in Zweeds Lapland | Tailor Made Expeditions

Klanten aan het woord

Onze reisbegeleiders

Ervaren en betrokken

Avontuurlijke bestemmingen

Rijden niet in konvooi

Kleinschalige camperreis

Géén jeu de boules

Veelgestelde vragen

Deze reis kan in principe met de gemiddelde camper gemaakt worden. Het is het beste als u een camper heeft die vorstbestendig is maar als uw camper dat niet is kunt u deze reis ook maken. Wel zullen er dan enkele maatregelen genomen moeten worden. Wij informeren u daar tijdens onze kennismakingsmiddag over.

Denk eraan dat juist tijdens het rijden het kan gebeuren dat tanks en leidingen onder uw voertuig bevriezen. Alternatieve opslagmogelijkheden zoals een losse watertank en emmer voor opvang van afvalwater moeten worden meegenomen.

Wij rijden altijd over geasfalteerde wegen. De wegen worden in Zweden in de winter schoongeveegd maar er zal nog steeds een laagje sneeuw en/of ijs achterblijven. Er wordt vrijwel geen zout gestrooid.

Bij hevige sneeuwval kunnen we verplicht worden in konvooi te rijden.

In Zweden zijn winterbanden verplicht van 1 december t/m 31 maart. 

Winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF) of de aanduiding M+S, maar in het laatste geval moeten de banden wel speciaal zijn ontworpen voor winterse omstandigheden (zo worden vierseizoenenbanden met de aanduiding M+S niet gezien als winterbanden). Na 30 november 2024 gelden in Zweden alleen winterbanden met een sneeuwvloksymbool als winterbanden. 

Uw camper moet voorzien zijn van winterbanden met een minimale profieldiepte van 3 millimeter in de periode dat winterbanden verplicht zijn. 

Voor campers met een gewicht boven 3.500 kg. geldt een minimale profieldiepte van 5 millimeter in de periode dat winterbanden verplicht zijn.. 

Sneeuwkettingen van goede kwaliteit (lengte en breedte grip) zijn verplicht om bij u te hebben. Het kan voorkomen dat we deze moeten gebruiken.

Meer informatie kunt u vinden op deze website van de ANWB.

We rijden gemiddeld tussen de 130 en 200 km per dag. Er zijn 9 rijdagen. De overige dagen gebruiken we om winterse activiteiten te ondernemen.

Het zal van de plaatselijke weersomstandigheden afhangen of we de reis kunnen maken zoals gepland.

We overnachten op goede wintercampings, Ze zijn allemaal van sanitair voorzien (vrijwel altijd verwarmd) en zoals dat in Scandinavië gewoon is, is er meestal ook een keuken om te koken, af te wassen en staan er soms ook wasmachines en wasdrogers. Douches moeten soms met muntjes betaald worden. Deze zitten niet bij de reissom inbegrepen.

Het voltage is 220 volt. Elektriciteit is op de overnachtingsplekken overal aanwezig. Het aantal ampères is wisselend per camping maar wel gebaseerd op de behoefte aan stroom in deze winterse omstandigheden.

In Zweden kunnen onze primagaz (butaan) flessen niet of nauwelijks gevuld worden. Ook plaatsen waar u ze kunt omruilen zijn er niet veel te vinden. Gaat u daarom in ieder geval van huis met 2 volle gasflessen. Het is ook mogelijk om in Zweden een gasfles te kopen en deze later weer in te leveren.

Tijdens een reis door Europa moet u altijd een geldig paspoort of identiteitskaart bij u hebben. Dus ook voor deze reis.

Wij reizen met maximaal 10 campers. Compact en flexibel dus!

Heel vaak krijgen wij de vraag of we dan net zo reizen als het welbekende tv programma we-zijn-er-bijna. En laten we dat nou vooral niet doen! Er zijn vele manieren om samen op pad te gaan en wij doen dat anders. Wij vinden het belangrijk dat u overdag lekker uw eigen gang kunt gaan. We gaan dus niet “over-organiseren”.  

Wij organiseren ook geen happy hour, quiz of jeu de boules op de overnachtingsplaats. We houden, als dat nodig is, een briefing (met de hele groep) over de voortgang van de reis. Ons streven is om niet dagelijks een briefing te houden zodat u niet elke dag de verplichting heeft om op een bepaalde tijd op de overnachtingsplaats te moeten zijn.

Samen met elkaar borrelen en vertellen wat je onderweg allemaal hebt gezien en meegemaakt, elkaar helpen of samen uit eten gaan, het ontstaat spontaan vanuit de groep en gebeurt met regelmaat. 

Jazeker. Het is juist de bedoeling om overdag lekker op pad te gaan zoals u dat ook zou doen als u zelf op pad gaat. Vertrekken zo laat (of vroeg) als u wilt, bezienswaardigheden onderweg wel of niet gaan zien en koffie-, lunch- of thee pauzes houden wanneer het u uitkomt.

Zo zijn we samen op pad maar beleef en maakt u toch ook uw eigen reiservaring!

Onze deelnemers zijn meestal mensen die al heel veel, op eigen houtje, hebben rondgetrokken met de camper. Mensen die geen reisorganisatie nodig hebben om een mooie reis te maken. Maar…. ze hebben ook gemerkt dat reizen met anderen ook veel kan brengen zoals gezelschap van medereizigers, meer zien dan wanneer u zelf de reis zou maken, niet op zoek hoeven naar een overnachtingsplek en daardoor overdag meer tijd overhouden om te genieten van wat er op uw pad komt. En mocht u bijvoorbeeld met een lekke band langs de weg staan, dan zijn er, naast de reisbegeleiders, ook medereizigers die u dan kunnen helpen! 

Uit onze reizen zijn al diverse reismaatjes en vriendschappen ontstaan. Vanwege de lengte van onze reizen zijn de meeste deelnemers 60 en 70 plus.

We rijden nooit in konvooi tenzij de autoriteiten van een land ons dat verplichten of als het beter zou zijn voor onze veiligheid. Bij hevige sneeuwval kan dat tijdens deze reis het geval zijn.

Omdat wij al onze overnachtingsplekken met gps coördinaten aangegeven heeft u een navigatiesysteem of een offline app nodig waarmee u kunt navigeren. Sommige campers hebben een ingebouwd navigatiesysteem. Heeft u dat niet of kunt u hierop niet de kaarten van het desbetreffende land downloaden dan kunt u een Garmin of Tomtom aanschaffen. Tegenwoordig zijn er ook verschillende offline apps te gebruiken zoals google maps of maps.me waarmee u prima kunt navigeren.

Uw huisdier meenemen op deze reis is toegestaan, mits aangelijnd en deze mag geen overlast veroorzaken voor de medereizigers. Echter vanwege de soms zeer lage temperaturen raden we aan goed te overdenken of u uw huisdier een plezier doet met deze reis. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat uw huisdier de benodigde inentingen heeft voor deze reis en de benodigde documenten. Eventuele kosten voor uw huisdier op de overnachtingsplaats komen voor uw eigen rekening. Huisdieren kunnen nooit mee tijdens excursies of diners. Elk land heeft regels voor invoer van huisdieren. Op https://www.licg.nl is actuele informatie te vinden over huisdieren op vakantie.

Wij houden voor al onze reizen ca. 6 weken voor de start van de reis een zgn. kennismakingsmiddag (of ochtend).

Tijdens deze kennismakingsmiddag maakt u kennis met de andere deelnemers en met de reisbegeleiders van de reis. Wij vertellen u dan (middels een presentatie) de nodige ins en outs die van belang zijn voor de reis. Tevens ontvangt u tijdens die middag (of ochtend) een uitgebreid routeboek én een wegenkaart.

Wilt u daar niet op wachten en u nu al op de hoogte stellen om goed voorbereid op reis te gaan? Via onderstaande link kunt u de praktische informatie over Zweden op de website van de ANWB doornemen.

Zweden praktische informatie

Kijk ook eens bij onze andere avontuurlijke reizen

Individueel en toch samen op reis!