IS MIJN CAMPER GESCHIKT VOOR EEN OVERLANDREIS NAAR MONGOLIË OF IRAN?

Kirgyzie overland zijderoute met eigen camper | Tailor Made Expeditions
Wildkamperen 2 Zijderoute TME
Camperreis Zijderoute: Konden we 's avonds zo naar toelopen
Met de camper door Kazachstan met TME

12 NOVEMBER 2020

Of uw camper/reisvoertuig geschikt is voor onze overlandreizen naar Mongolië of Iran hangt van meerdere factoren af. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat uw voertuig in een uitstekende conditie verkeert en dat er een grote beurt is geweest kort voor aanvang van de reis. Tenslotte gaat u in een paar maanden tijd ca. 25.000 km rijden over wegen van zeer wisselende kwaliteit.

Daarnaast moet er voor de geschiktheid van de camper/reisvoertuig gekeken worden naar de vering, de schokbrekers, de banden en de bodemvrijheid. Echter ook de lengte van de camper en afstand tussen de beide assen spelen een rol.

Last but not least: wij zijn ervan overtuigd dat de “beperking” of je deze reis met je camper/reisvoertuig kunt maken voor een deel ook ligt bij de bestuurder!

 

TYPE CAMPER
Deze reizen zijn in principe geschikt voor de gemiddelde camper zoals een halfintegraal of buscamper. Natuurlijk kunt u met een 4wd reisvoertuig deze reis prima maken. Een 4wd reisvoertuig is handig maar geen absolute must. Qua campertype is naar ons idee een buscamper het meest geschikt voor deze reis. Dat heeft te maken met zijn compactheid (waardoor je er vrij makkelijk mee kunt manoeuvreren) en de prettige verhouding van de afstand tussen de beide assen en de bodemvrijheid. Gaat u nog een camper kopen om verre reizen mee te maken? Neem deze punten dan mee in uw overwegingen.

Heeft u een half-integraal camper? Dan is onze ervaring dat deze eigenlijk niet langer moet zijn dan 7m. De vering, schokbrekers en bodemvrijheid hebben bij een half integraal voor een overland reis nog meer serieuze aandacht nodig dan bij een buscamper. Tevens is van belang hoe groot de afstand is tussen beide assen én hoe ver de garage uit steekt achter de achterste as. Hoe korter de afstand tussen beide assen is en hoe korter de garage uitsteekt, hoe beter dat is.

Heeft u een integraal camper? Dan moet u zich afvragen of u daarmee deze reis wel wilt maken. Tot op heden hebben wij nog geen integraal campers mee gehad op onze verre reizen en er dus geen ervaring mee opgedaan. Echter wat wij bij andere reisorganisaties hebben gezien, die gelijksoortige verre reizen uitvoeren, is dat de voorruit van dit type camper vaak grote scheuren oploopt tijden de reis door de torderende bewegingen in de ombouw. Een optie kan zijn om, i.p.v. met uw integraal camper de reis te gaan maken, een andere camper te kopen die beter voor deze reis geschikt is. Na afloop van de reis verkoopt u deze weer en kunt u dichterbij huis weer gewoon in uw integraal camper gaan reizen.

Heeft u een 4wd reisvoertuig dan is deze, mits ook het onderstaande aandacht heeft gehad, geschikt om de reis te maken. Heeft u een 4wd met daktent dan vragen wij u contact met ons op te nemen om de voor- en nadelen hiervan voor dit type reizen te bespreken.

 

GOEDE VERING EN SCHOKBREKERS
Over het algemeen geldt dat de vering en de schokbrekers die standaard onder een camper zitten niet geschikt zijn voor een zware tocht als deze. De afstand, inclusief heen- en terugreis, is voor onze reizen door Mongolië en langs de Zijderoute ca. 25.000 km rijden in korte tijd.

Tijdens deze reis rijden wij soms over mooi geasfalteerde wegen maar met regelmaat zullen we ook over wegen rijden met slecht tot heel slecht asfalt, opgelapt asfalt, enorme spoorvorming of gaten in de weg. Onverharde wegen zullen ook zeker voorkomen maar beslaan relatief maar een klein percentage van de te rijden afstand. Bovendien leert de ervaring dat het rijden over slecht geasfalteerde wegen in het algemeen een grotere aanslag op uw voertuig is dan het rijden over onverharde wegen. Het zijn reizen waarbij de temperaturen sterk kunnen wisselen van fris, koud tot zeer warm. Reizen waarbij we ook de hoogte ingaan. Factoren die ook zijn weerslag hebben op uw voertuig. Al met al zijn dit dus reizen waar uw voertuig het nodige te verduren krijgen.

Wij raden u dan ook dringend aan om in gesprek te gaan met uw eigen garage of een gespecialiseerde partij in vering/schokbrekers en aan hen uit te leggen welke reis u gaat maken en te bekijken welke verbeteringen er raadzaam zijn.

U kunt bijvoorbeeld overwegen om luchtvering te laten installeren. Dit vergroot niet alleen het rijcomfort maar ook de wegligging wordt vele malen beter en het zal met grote waarschijnlijkheid een heel verschil uitmaken met de oude vering. Een goede investering dus ook voor als u dichter bij huis blijft met de camper.

Feedback van een klant van ons na afloop van de Zijderoute reis: “Nu achteraf ben ik van mening dat een grote camper zoals wij die hebben (7m lang, 2,5 m overhang achter) best meekan op deze reis als er vooraf maar wel goed gekeken wordt naar de vering, de schokbrekers en hoogte boven de grond. Met wat ik nu weet, zou ik onze camper zeker op betere schokbrekers hebben gezet en op zwaardere achtervering waardoor de hele wagen 4 tot 6 cm omhoog komt en veel beter over de slechte wegen komt (en die zijn er veel). Deze verbetering is niet alleen relevant voor slechte wegen maar ook bij het oprijden van overnachtingsplaatsen in de natuur. Vaak zit daar net dat gootje in het zand of diepe kuil waardoor de grote camper vastrijdt en waar een buscamper net overheen “springt”. Als je camper wat hoger staat, heb je ineens veel minder last van slecht terrein!”.

 

BANDEN
Het profiel van de banden moet bij vertrek dermate goed zijn, dat ze nog ruimschoots de reis kunnen maken. Naast het profiel is de leeftijd van de band van belang. Oudere banden kunnen op het soms zeer hete asfalt en het asfalt met scherpe randen bij kuilen problemen opleveren omdat het rubber te droog is. Het is te overwegen om voor deze reis 4 nieuwe banden onder de camper te zetten.

 

BODEMVRIJHEID VAN DE CAMPER
Het is moeilijk om hier een maat aan te hangen maar wij houden aan dat een bodemvrijheid van ca. 20cm voldoende zou moeten zijn om deze reizen te kunnen maken.

 

BESTUURDER VAN DE CAMPER
Het is misschien niet wat u graag wilt horen maar het feit of uw camper geschikt is voor onze overland reizen ligt voor een deel aan de camper maar ligt naar onze mening voor een aanzienlijk deel ook bij de bestuurder! Een overland reis naar Mongolië of Iran is toch nog echt iets anders dan bijvoorbeeld rijden in Marokko. U kunt de kans op schade aanmerkelijk verminderen door rustig, defensief en anticiperend te rijden.

 

ONDERHOUD
Wij verwachten dat u er voor zorgt dat uw voertuig in een uitstekende conditie is als u vertrekt voor deelname aan deze reis. Een extra controle door een erkende dealer is een must. TME voert geen inspectie vooraf uit, maar vertrouwt erop dat uw voertuig in optimale staat verkeert als de reis van start gaat. Onderhoud wat niet is uitgevoerd voor de start van de reis vergroot de kans op pech onderweg. Daarmee vertraagt u niet alleen voor uzelf de reis maar mogelijk ook voor de groep.

 

UITDAGEND & AVONTUURLIJK
Het is belangrijk om u te realiseren dat dit type reizen niet alleen zwaar zijn voor uw voertuig maar ook voor uzelf. Het is uitdagend en avontuurlijk! U en uw voertuig moeten dus in een zeer goede conditie zijn. En uiteindelijk krijgt u er een hele bijzondere en once-in-a-lifetime ervaring voor terug!

Met Tailor Made Expeditions maakt u avontuurlijke camperreizen

Een mooie en onvergetelijke ervaring!