CAMPERREIS MAROKKO HIGHLIGHTS | 44 DAGEN

REIS MET MAXIMAAL 10 CAMPERS

REIS-INSPIRATIE-DAGEN 28 EN 29 NOVEMBER

Reis met ons mee door Marokko. Een land wat een enorme diversiteit aan landschappen kent. Elke dag is weer anders! Onze camperreis naar Marokko maken we met maximaal 10 campers en er is veel ruimte voor eigen initiatieven!

Slechts de smalle Straat van Gibraltar scheidt Marokko van Europa. Zodra u de ferry afrijdt komt u in een geheel andere wereld terecht: het oosterse Marokko. De bevolking, de eeuwenoude medina’s, lemen kashba’s, palm-oases, woestijnen en indrukwekkende kloven en gebergtes maken deze camperreis naar Marokko tot een onvergetelijk avontuur.

De route loopt via Chefchaouen naar het oosten. Onderweg genieten we van de spectaculaire uitzichten van het Rif-gebergte. We doorkruizen het nationale park Tazekka en de reis voert ons door schitterende valleien met vruchtbare akkers, olijf- en  amandelboomgaarden verder langs de Romeinse buitenpost Volubilis naar de koningsteden Fes en Meknes.

Op de hoogvlakte van de Midden Atlas zien we in de verte de met sneeuw bedekte toppen van de Hoge Atlas. Vanuit Marrakech rijden we ook daadwerkelijk door de Hoge Atlas. We rijden uit een overwegend groen landschap een woestijnachtige streek binnen. We slaan ons bivak op nabij de ‘wandelende’ zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga. Hier maken we een dagtocht per 4×4 naar een zeer verlaten en ongerept zandduinen gebied. Verder in de reis maken we kennis met de eerste palm-oases en de prachtige Todra- en Dadeskloof.

We trekken verder zuidwaarts en op weg naar Zagora bezoeken we ‘de vallei van de 1000 kashba’s’. We rijden door verschillende woestijnen en het is een geweldige belevenis een keer onder de sterrenhemel te overnachten. Daarna reizen we over de zuidelijkste geasfalteerde weg van Marokko en doorkruizen we drie dagen de leegte van de Westelijke Sahara. Een bijzondere ervaring!

Via de Atlantische kust met de steden Sidi Ifni, Agadir en Essaouirra rijden we door de uitlopers van de Anti Atlas en de Hoge Atlas en bezoeken we de laatste koningsstad Marrakech. We rusten uit bij de enorme watervallen Cascades d’Ouzoud.

Op de ferry van Marokko naar Spanje nemen we afscheid van elkaar. Een mooie en afwisselende reis is ten einde!

RIF GEBERGTE
Het Rifgebergte vormt de natuurlijke scheiding tussen Europa en Afrika en bestaat vooral uit kalksteen. Dit gedeelte van Marokko is nog weinig toeristisch en heeft spectaculaire uitzichten en landschappen. De bochtige route gaat langs de hoge kammen van dit gebergte, door kurkeikbossen en langs olijfgaarden.

KONINGSSTEDEN

Tijdens deze reis bezoeken we een aantal koningssteden zoals Fez; de stad van de wijsheid, Meknes; de stad van de muren en Marrakech; de parel van het zuiden. Deze steden zijn ooit hoofdstad geweest onder verschillende sultans en hebben daar schitterende voorbeelden van islamitische architectuur aan overgehouden.


MIDDEN-ATLAS, HOGE ATLAS en ANTI ATLAS

Het Atlasgebergte is de langste bergketen van Noord-Afrika. Hier liggen de mooiste regio’s van Marokko. Het Atlasgebergte loopt diagonaal door het land; van het noordoostelijke puntje bij Saidia naar Agadir in het zuid-westen. De noordzijde van de bergketen noemen we Midden-Atlas, het midden de Hoge Atlas en de zuidkant de Anti Atlas. In de door Berbers bewoonde valleien lijkt de ons bekende wereld mijlenver weg. Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko en de meesten verdienen hun brood als geitenhoeder en schapenfokker. De Midden Atlas, bedekt met eik, kurkeik en reuzenceder, is een schitterend gebied. U maakt hier zelfs kans apen te zien. De Hoge Atlas heeft de hoogste berg van Noord-Afrika, de Jebel Toubkal (4167 m). In de Anti Atlas zijn de natuurstenen dorpen omgeven door een schitterend landschap van roze graniet en enorme rotsformaties. Ten zuiden van de Anti Atlas ontvouwt zich de Sahara.


OASES EN KASHBA’S

Aan de zuidkant van het Atlasgebergte komt u al snel oog in oog te staan met indrukwekkende woestijnlandschappen. Het is niet zozeer zand, maar eerder een zeer indrukwekkende woestenij van rotsen en droge struikjes. Vroeger lagen hier de karavaanroutes van en naar Algerije en donker Afrika. Op de markten van Marokko handelt men nog altijd in prachtige brokaten stoffen, goud en zilver. Ook de meer dan 100 soorten dadels vinden op de diverse markten gretig aftrek. In de zuidelijke valleien tref je in de palmoases ksours en kashba’s aan. Deze versterkte stammendorpen en burchten zijn unieke lokale bouwwerken, gemaakt van leem en prachtig versierd met reliëfs of schilderingen. Tijdens onze reis bezoeken wij een aantal bewoonde en onbewoonde kashba’s.


WESTELIJKE SAHARA

We rijden door een deel van de Westelijke Sahara, zo krijgt u een indruk van dit eindeloze landschap. U ontdekt dat de woestijn veel verschillende kleurschakeringen en landschappen heeft. De woestijn bestaat soms uit zand, soms uit basalt of ander materiaal. We stoppen bij prehistorische rotstekeningen. Langs de Atlantische kust foerageren vaak grote groepen flamingo’s.
Tijdens deze camperreis krijgt u een goed beeld van wat Marokko allemaal te bieden heeft. U maakt kennis met alle aspecten van dit veelzijdige en boeiende land. Deze 44-daagse reis is een intensieve maar prachtige reis en wij geven u alle gelegenheid om het land ook zelf te ontdekken.

ROUTE CAMPERREIS MAROKKO

* inclusief in programma

DAG NAAR OPMERKING
1 Tarifa Welkomstborrel*
2 Chefchaouen Reisdag, varen* naar Tanger Med
3 Chefchaouen Wandelexcursie in de morgen* en daarna een vrije middag
en welkomstlunch Marokko*
4 Yawmzir Reisdag
5 Guercif Reisdag
6 Fez Reisdag
7 Fez Excursie in Fez met lunch*
8 Midelt Reisdag
9 Midelt Excursie* naar verlaten mijnstreek met lunch*
10 Merzouga Reisdag
11 Merzouga Jeepexcursie in de morgen* lunch* en daarna vrije middag
12 Goulmima Optionele excursie en daarna reisdag
13 Tinerhir Reisdag
14 Tinerhir Rustdag
15 Ait Benhaddou Reisdag
16 Mhamid Wandeling met gids door kasbah*, reisdag
17 Mhamid Rustdag, optionele excursie 4×4 of dromedaris
18 Zagora Reisdag
19 Zagora Rustdag
20 Tata Reisdag
21 Icht Reisdag
22 Tan Tan Plage Reisdag
23 Laayoune Reisdag
24 Es Semara Reisdag
25 Tan Tan Plage Reisdag
26 Sidi Ifni Reisdag
27 Tafraoute Reisdag
28 Tafraoute Rustdag
29 Taroudant Reisdag
30 Essaouira Reisdag
31 Essaouira Rustdag
32 Marrakech Reisdag
33 Marrakech Excursie in Marrakech*
34 Marrakech Rustdag; optioneel diner met dans
35 Timnoutine Reisdag
36 Cascades d’Ouzoud markt di Reisdag met diner*
37 Cascades d’Ouzoud Excursie naar Cascades d’Ouzoud* en daarna vrije middag
38 Azrou Reisdag
39 Moulay Idriss Zerhoun Reisdag, excursie naar Volubilis* en Moulay Idriss Zerhoun
40 Moulay Idriss Zerhoun Excursie naar Meknès*
41 Moulay Idriss Zerhoun Rustdag
42 Moulay Bousselham Reisdag
43 Moulay Bousselham Boottocht door de lagune* ,vrije middag en afscheidsdiner*
44 Tanger Med Port Reisdag, ferry* naar Algeciras en afscheid nemen

KAART CAMPERREIS MAROKKO HIGHLIGHTS

REISINFORMATIE

 • 1e reis: 10 maart t/m 22 april 2021 gegarandeerd vertrek – nog 1 plaats beschikbaar
 • 2e reis: 14 maart t/m 26 april 2021 | reis is te boeken
 • Aantal dagen: 44 dagen
 • Prijs per persoon: € 1.945,- uitgaande van 2 personen per equipe
 • Prijs solo-reiziger:  € 2.945,-
 • Startplaats: Tarifa (Spanje)
 • Eindplaats: Algeciras (Spanje)
 • Geschikt voor: camper, caravan en vouwwagen
 • Aantal kilometers: ca. 6.000
 • Maximaal 10 equipes (excl. reisbegeleiding)


INCLUSIEF

 • Overtocht ferry (retour) Algeciras – Tanger Med | prijswijzigingen 2020/2021 voorbehouden | campers tot 10 m
 • Alle overnachtingen conform programma
 • Maaltijden en excursies conform programma
 • Ervaren Nederlandse reisbegeleiding
 • Gedetailleerd routeboek
 • Wegenkaart van Marokko
 • kennismakingsmiddag ca. 6 weken voor vertrek

EXCLUSIEF

 • Brandstof voertuig
 • Parkeergelden, grens- en tolkosten
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Maaltijden, drankjes en optionele excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50 per boeking

OVERIGE INFORMATIE

 • Bij deelname aan onze reizen is een reisverzekering verplicht
 • Wij raden aan ook een annuleringsverzekering af te sluiten dit kan via deze link.
 • Wij verwachten dat uw voertuig technisch in uitstekende staat is als u deelneemt aan deze reis
 • Huisdieren mogen mee tijdens deze reis
 • Wij zijn lid van de SGR en het Calamiteitenfonds


Heeft u vragen over deze reis?

Bel (0341-785 732) of email ons voor meer informatie.

VEELGESTELDE VRAGEN

Waar overnachten we?

Tijdens deze camperreis door Marokko overnachten we meestal op een camping maar we overnachten ook een aantal keren in de vrije natuur op een camperplaats of op de parkeerplaats van een hotel. Campings in Marokko zijn van een andere kwaliteit dan de campings die wij in West-Europa zijn gewend. 

Reizen tijdens de Ramadan, kan dat wel?

Voor zover wij weten zal de Ramadan geen al te grote invloed hebben op onze reis. Hoewel er in deze periode over het algemeen wat minder toeristen komen, draait het gewone leven grotendeels gewoon door, zeker in de toeristen branche. Overdag is de sfeer op straat anders, het tempo ligt lager er is minder beweging. In de namiddag wordt het drukker, een paar uur voor Iftar worden de boodschappen gedaan op de groentemarkten. Restaurants, cafés en supermarkten in de grote steden zijn gewoon open. Reizen tijdens de Ramadan is naar ons idee ook juist een ervaring!

Hoeveel km's rijden we per dag?

Tijdens deze reis rijden we tussen gemiddeld rond de 200 km per dag. Soms zijn er ook dagen dat we slechts 70 km rijden als er bijvoorbeeld het nodige te zien/doen is onderweg. Er zal een enkele keer ook een dag bijzitten dat we meer dan 300 km rijden.

Heb ik een visum nodig?

Nee, u heeft geen visum nodig voor Marokko. Uw paspoort moet nog wel 6 maanden geldig zijn als u Marokko uitreist.

Heb ik vaccinaties nodig?

Er zijn geen specifieke vaccinaties verplicht. Wel wordt DTP en Hepatitus A aanbevolen. Informeer bij uw huisarts, GGD of vaccinatie dienst of u een vaccinatie nodig heeft.

Kan ik met mijn camper deze reis maken?

Deze reis kan met de gemiddelde camper of combinatie van auto met caravan gemaakt worden.

Heb ik een navigatiesysteem nodig voor deze reis?

Omdat wij al onze overnachtingsplekken met gps coördinaten aangegeven heeft u een navigatiesysteem of een offline app nodig waarmee u kunt navigeren. Qua navigatiesysteem gaat onze voorkeur gaat uit naar een Garmin waar een microsd kaartje in geplaatst kan worden. Tegenwoordig zijn er ook diverse offline apps te downloaden op je smartphone of tablet waarmee je prima kunt navigeren.

Mag mijn huisdier mee tijdens deze reis?

Uw huisdier meenemen op deze reis is toegestaan, mits aangelijnd en deze mag geen overlast veroorzaken voor de medereizigers. Echter vanwege de vaak hoge temperaturen én de Islamitische cultuur (waarbij een hond/kat als onrein wordt beschouwd) raden wij af uw huisdier op deze reis mee te nemen. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u huisdier de benodigde inentingen heeft voor deze reis en de benodigde documenten. Eventuele kosten voor uw huisdier op de overnachtingsplaats komen voor uw eigen rekening. Huisdieren kunnen nooit mee tijdens excursies of diners. Elk land heeft regels voor invoer van huisdieren. Op https://www.licg.nl is actuele informatie te vinden over huisdieren op vakantie.

Heeft u vragen over deze reis?
Bel (0341-785 732) of email ons voor meer informatie.

CAMPERREIS MAROKKO HIGHLIGHTS :

in één reis een compleet beeld krijgen van Marokko

BOEK DEZE REIS