Camperreis Marokko Highlights

Kleinschalig en flexibel!

Op pad met maximaal 10 campers

Boek deze reis

CAMPERREIS MAROKKO HIGHLIGHTS

IN ÉÉN REIS EEN COMPLEET BEELD VAN MAROKKO KRIJGEN!

GAAT U MEE?

Boek snel!

Slechts de smalle Straat van Gibraltar scheidt Marokko van Europa. Zodra u de ferry afrijdt komt u in een geheel andere wereld terecht: het oosterse Marokko. De bevolking, de eeuwenoude medina’s, lemen kashba’s, palm-oases, woestijnen en indrukwekkende kloven en gebergtes maken deze camperreis naar Marokko tot een onvergetelijk avontuur.

Route

 • 44 dagen
 • ca. 6.000 km

Hoogtepunten

✓ Rijden door het Rifgebergte, Hoge-, Midden- en Anti-Atlas
✓ De kleurrijke en vriendelijke mensen
✓ De eindeloze westelijke Sahara
✓ Kennismaking met de Koningssteden Marrakech en Fez
✓ Dagelijks afwisseling in de prachtige landschappen
✓ De vele marktjes en souks

TME-CAMPERREIS-Marokko-Highlights-2023

Foto impressie

MAXIMAAL 10 CAMPERS

Kleinschalig & flexibel

INDIVIDUEEL EN TOCH SAMEN

Overdag ga je je eigen gang

Financiële zekerheid

SGR garantie, Calamiteitenfonds en VVKR

Reisdata & prijs

 •  Reisdata: 26 maart t/m 8 mei 2025 | reis is al te boeken!
 • Prijs per persoon: € 2.295,- bij 2 personen per equipe
 • Prijs soloreiziger: € 3.485,-
 • 44 dagen
 • Startplaats Tarifa (zuid-Spanje)
 • Eindplaats Algeciras (zuid-Spanje)
 • Geschikt voor camper, caravan en vouwwagen
 • Ongeveer 6.000 km
 • Maximaal 10 campers!

INCLUSIEF

 • Ferry Algeciras – Tanger Med (retour) | prijswijzigingen voorbehouden | campers tot 10m. | voor auto met caravan geldt een toeslag
 • Alle overnachtingen conform programma
 • 10 excursies en 7 maaltijden
 • Ervaren Nederlandse reisbegeleiding
 • Gedetailleerd routeboek
 • Wegenkaart van Marokko
 • Informatiemiddag ca. 6 weken voor vertrek

EXCLUSIEF

 • Brandstof voertuig
 • Parkeergelden, grens- en tolkosten
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Maaltijden, drankjes en optionele excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Verplichte bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50 per boeking
 • Verplichte bijdrage SGR à € 5,- per persoon

OVERIGE INFORMATIE

 • Bij deelname aan onze reizen is een reisverzekering verplicht.
 • Wij adviseren een goede annuleringsverzekering af te sluiten.
 • Wij verwachten dat uw voertuig in uitstekende technische staat is als u deelneemt aan deze reis.
 • Huisdieren mogen mee tijdens deze reis
 • Wij zijn lid van de SGR en het Calamiteitenfonds

DAG 1 T/M 6

We verzamelen op de camping in Tarifa waar we de briefing over de komende reis houden.

De volgende morgen varen we over van Algeciras naar Tanger Med en worden we direct ondergedompeld in een compleet andere cultuur! In Chefchaouen kun je de eerste dagen wat acclimatiseren. Met zijn steile en smalle straatjes en wit en indigoblauw gekalkte huizen is dit stadje heel pittoresk. In de ochtend wandelen we met gids door het stadje.

Daarna gaat de route door het Rif gebergte en de weg slingert langs bergen en dalen. Vanaf Al Hoceima steken we het Rif gebergte door en rijden we vervolgens door de Midden-Atlas. De route gaat via een smalle en bochtige asfaltweg door het nationale park Tazzeka tot ca. 1540 meter. Uw inspanningen worden beloond met adembenemende uitzichten. Uiteindelijk komen we aan in de koningsstad Fez.

camperreis Marokko | chefchaouen | TME

DAG 7 T/M 13

In Fez maken we een stadsexcursie waarbij we o.a. de oudste Medina van Marokko bezoeken en hier door de smalle straatjes dwalen.

We vervolgen onze reis via de Midden Atlas naar Midelt. Onderweg rijdt u door een oerbos met cederbomen en kunt u de staartloze Barbarijse apen zien. In Midelt staat er weer een excursie op het programma nl. naar de indrukwekkende Aouli-kloof. Hier liggen verlaten lood- en zilvermijnen in de flank van de berg. Dwars door de Hoge Atlas rijden we naar de droge woestijngebieden nabij Merzouga. Het is een route met prachtige uitzichtpunten over valleien en oases langs de rivier de Ziz.

Onderweg naar Goulmima komt u langs ondergronds aangelegde irrigatiekanalen. Dit water werd vroeger gebruikt voor de bevloeiing van de oases. Erfoud is bekend vanwege de vele fossielen die hier te vinden zijn. Er is ook een fossielenmuseum! Via kleine dorpjes en palmeria’s gaat de reis verder door het kale maar prachtige berglandschap van de Hoge Atlas.

Marokko heerlijk onder de palmbomen

DAG 14 T/M 20

Inmiddels zijn we aangekomen bij de Todra- en Dadeskloof. Het rotsachtige berglandschap wordt gemarkeerd door een groen lint van gras, planten en bomen als populieren, vijgen-, amandel- en walnotenbomen. De Dadeskloof wordt ook wel de vallei van de “milles figures” genoemd. De rotsen lijken een beetje op gerimpelde mensen. We reizen verder door de rozenstreek en langs vele prachtige kasba’s. Op weg naar Zagora komen we door de beroemde Draa-vallei. Onderweg heeft u uitzicht op gigantische palmentuinen waar duizenden palmen staan.

In Zagora nemen we de weg die ons de Sahara invoert tot we bij Mhamid zijn. We kamperen onder een indrukwekkende sterrenhemel! Hier heeft u ook de mogelijkheid om een tocht te maken op een dromedaris door de Sahara en de palmeria van Mhamid.

De reis gaat verder door de Anti-Atlas, een woestijnachtig gebied met stenen en bergen met hier en daar oasen met palmeria’s. U rijdt vaak boven de 1.000 meter.

camperreis Marokko: Markt in Guelmin

DAG 21 T/M 27

Inmiddels rijden we door het woestijnachtige zuiden van Marokko. Daar waar er rivieren stromen zie u dat aan de palmen oases en dorpjes. Als we door de Westelijke Sahara rijden krijgt u een goede indruk van de enorme uitgestrektheid van deze woestijn. Onderweg ziet u soms de tenten (khaima) van de Nomaden in de woestijn staan. Zij zwerven hier nog steeds rond met hun dromedarissen.

We passeren ook het laagste punt van Marokko nl. het zoutmeer Sebkha Tah  wat 55m. onder zeeniveau ligt. Ook zijn er eeuwenoude rotsgravures te bezoeken.

Via het strand bij Sidi Ifni rijden we naar Tafraoute. De rit naar Tafraoute voert door indrukwekkende rotsketens van roze en bruine graniet met verrassende vormen. Tafraoute ligt op 1.000 m. Het stadje bestaat uit op rotsen gebouwde huizen, omgeven door een vallei met dadelpalmen.

Marokko camperreis | zandduinen bij Erg Chebbi | TME camperreizen

DAG 28 T/M 34

Bij Tafraoute heeft u de mogelijkheid om fietsen te huren en naar de “chapeau Napoleon” en de geverfde rotsen te fietsen.

Onze volgende stop is bij Taroudant. Deze plaats heeft indrukwekkende stadswallen van rood-oker die wel 7 km lang is. De souk tussen de twee pleinen Place Assarag en Place Talmoklate is zeker een bezoekje waard. Tevens zijn er diverse leerlooierijen te bezoeken. Een mooie route langs de kust brengt u naar het gemoedelijke vissersstadje Essaouira. Dit ligt met zijn wit gepleisterde muren als het ware in de zee geschoven. Het is een typisch Marokkaanse stad met een heerlijk klimaat en prettige sfeer.

In Marrakech maken we een stadexcursie o.a. naar het Bahia paleis en de Graven van de Saadiers.

camperreis Marokko Marrakech tuin

DAG 35 T/M 44

Via de Hoge- en Midden Atlas rijden we naar de Cascades d”Ouzoud. Een waterval die zich 150 meter naar beneden stort en één van de mooiste watervallen in Marokko is. We maken hier een wandel-excursie. We vervolgen onze weg naar Azrou en de heilige stad Moulay Idriss. Natuurlijk bezoeken we ook Meknes, één van de vier koningssteden.

Onze reis komt ook nog langs de beroemde opgravingen van de Romeinse stad Volubilis. Franse archeologen ontdekten zo’n honderd jaar geleden deze ruïnestad met prachtige mozaïekvloeren.

Onze camperreis door Marokko is bijna ten einde. We rijden naar de ferry om in te schepen voor de overtocht naar Spanje. We hopen dat het een onvergetelijke reis is geworden!

camperreis Marokko - tussen Marrakech en Cascade d'Ouzoud

Klanten aan het woord

Onze reisbegeleiders

Ervaren en betrokken

Avontuurlijke bestemmingen

Rijden niet in konvooi

Kleinschalige camperreis

Géén jeu de boules

Veelgestelde vragen

Wij reizen met maximaal 10 campers. Compact en flexibel dus!

Heel vaak krijgen wij de vraag of we dan net zo reizen als het welbekende tv programma we-zijn-er-bijna. En laten we dat nou vooral niet doen! Er zijn vele manieren om samen op pad te gaan en wij doen dat anders. Wij vinden het belangrijk dat u overdag lekker uw eigen gang kunt gaan. We gaan dus niet “over-organiseren”.  

Wij organiseren ook geen happy hour, quiz of jeu de boules op de overnachtingsplaats. We houden, als dat nodig is, een briefing (met de hele groep) over de voortgang van de reis. Ons streven is om niet dagelijks een briefing te houden zodat u niet elke dag de verplichting heeft om op een bepaalde tijd op de overnachtingsplaats te moeten zijn.

Samen met elkaar borrelen en vertellen wat je onderweg allemaal hebt gezien en meegemaakt, elkaar helpen of samen uit eten gaan, het ontstaat spontaan vanuit de groep en gebeurt met regelmaat. 

Jazeker. Het is juist de bedoeling om overdag lekker op pad te gaan zoals u dat ook zou doen als u zelf op pad gaat. Vertrekken zo laat (of vroeg) als u wilt, bezienswaardigheden onderweg wel of niet gaan zien en koffie-, lunch- of thee pauzes houden wanneer het u uitkomt.

Zo zijn we samen op pad maar beleef en maakt u toch ook uw eigen reiservaring!

Onze deelnemers zijn meestal mensen die al heel veel, op eigen houtje, hebben rondgetrokken met de camper. Mensen die geen reisorganisatie nodig hebben om een mooie reis te maken. Maar…. ze hebben ook gemerkt dat reizen met anderen ook veel kan brengen zoals gezelschap van medereizigers, meer zien dan wanneer u zelf de reis zou maken, niet op zoek hoeven naar een overnachtingsplek en daardoor overdag meer tijd overhouden om te genieten van wat er op uw pad komt. En mocht u bijvoorbeeld met een lekke band langs de weg staan, dan zijn er, naast de reisbegeleiders, ook medereizigers die u dan kunnen helpen! 

Uit onze reizen zijn al diverse reismaatjes en vriendschappen ontstaan. Vanwege de lengte van onze reizen zijn de meeste deelnemers 60 en 70 plus.

We rijden nooit in konvooi tenzij de autoriteiten van een land ons dat verplichten of als het beter zou zijn voor onze veiligheid. Tijdens deze Marokko reis hoeven we niet in konvooi te rijden.

Tijdens deze camperreis door Marokko overnachten we meestal op een camping maar we overnachten ook een aantal keren in de vrije natuur, op een camperplaats of op de parkeerplaats van een hotel.

Campings in Marokko zijn van een heel andere kwaliteit dan de campings die wij in West-Europa gewend zijn. Ze hebben eenvoudig sanitair wat in onze ogen niet altijd even schoon is. Het is daarom fijn als u een toilet aan boord heeft waar u gebruik van kunt maken. 

Nee, u heeft voor deze reis naar Marokko geen visum nodig.

Een paspoort is vereist. Deze moet nog 90 dagen geldig zijn na de uitreisdatum uit Marokko (bron: consulaat Marokko in Amsterdam).

Er zijn geen specifieke vaccinaties verplicht. Wel wordt DTP en Hepatitis A aanbevolen. Informeer bij uw huisarts of GGD naar de actuele informatie of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl.

Omdat wij al onze overnachtingsplekken met gps coördinaten aangegeven heeft u een navigatiesysteem of een offline app nodig waarmee u kunt navigeren. Sommige campers hebben een ingebouwd navigatiesysteem. Heeft u dat niet of kunt u hierop niet de kaarten van het desbetreffende land downloaden dan kunt u een Garmin of Tomtom aanschaffen. Tegenwoordig zijn er ook verschillende offline apps te gebruiken zoals google maps of maps.me waarmee u prima kunt navigeren.

Tijdens deze reis rijden we gemiddeld ongeveer 200 km per dag. Soms zijn er ook dagen dat we slechts 70 km rijden als er bijvoorbeeld het nodige te zien/te doen is onderweg. Er zal een enkele keer ook een dag bij zitten dat we meer dan 300 km rijden.

Deze reis kan met de gemiddelde camper of combinatie van auto met caravan gemaakt worden.

Uw huisdier meenemen op deze reis is toegestaan. Deze moet wel zijn aangelijnd en mag geen overlast veroorzaken voor de medereizigers. Echter vanwege de vaak hoge temperaturen in Marokko én de Islamitische cultuur (waarbij een hond/kat als onrein wordt beschouwd) raden we aan goed te overdenken of u uw huisdier op deze reis wel mee moet nemen. Huisdieren kunnen nooit mee tijdens excursies of diners.

U bent er zelf verantwoordelijk voor dat uw huisdier de benodigde inentingen en documenten heeft voor deze reis. Eventuele kosten voor uw huisdier op de overnachtingsplaats komen voor uw eigen rekening.

 Elk land heeft regels voor invoer van huisdieren. Op https://www.licg.nl is actuele informatie te vinden over huisdieren op vakantie.

Wij houden voor al onze reizen ca. 6 weken voor de start van de reis een zgn. kennismakingsmiddag (of ochtend).

Tijdens deze kennismakingsmiddag maakt u kennis met de andere deelnemers en met de reisbegeleiders van de reis. Wij vertellen u dan (middels een presentatie) de nodige ins en outs die van belang zijn voor de reis. Tevens ontvangt u tijdens die middag (of ochtend) een uitgebreid routeboek én een wegenkaart.

Wilt u daar niet op wachten en u nu al op de hoogte stellen om goed voorbereid op reis te gaan? Via onderstaande link kunt u de praktische informatie over Marokko op de website van de ANWB doornemen.

Marokko praktische informatie

Kijk ook eens bij onze andere avontuurlijke reizen

Individueel en toch samen op reis!