CAMPERREIS NEDERLAND – VAN OUD NAAR JONG | 11 DAGEN
REIS MET MAXIMAAL 10 CAMPERS
Een thema reis van 11 dagen door Nederland, waarbij we Nederland vooral bekijken door een geologische en landschappelijke bril.
Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor Nederland. Het stuk land dat we nu Nederland noemen, heeft in de loop der tijd duizenden kilometers over de aardbol gezworven: door tropische gebieden, door woestijnen enz. Nederland heeft het poolgebied niet bezocht, maar op een aantal momenten veranderden de omstandigheden op aarde zo, dat het poolklimaat tot in onze streken kwam. Dit alles heeft zijn sporen in het landschap achtergelaten.
Nu wij door Covid zelf nog even niet ver kunnen of willen reizen, leek het ons een leuk idee naar het reisverhaal van Nederland te kijken: wat vertelt het landschap / de ondergrond ons over die reis? Wat hebben de Nederlanders met de van die reis meegebrachte souvenirs gedaan?
We dalen af van Zuid Limburg naar de Biesbosch en reizen daarmee van geologisch oud naar jong. We rijden zoveel mogelijk over binnenwegen, we wandelen, we fietsen, we fluistervaren, we bezoeken een enkel museum, we genieten van de kennis en het inzicht van een bierbrouwer, vinoloog, fruitteler, stadsgids, boswachters en van mensen werkzaam bij Rijkswaterstaat. Dit alles om een stukje van Nederland beter te leren kennen.
Deze camperreis start in “hoog “ Nederland: het uiterste zuiden van Zuid-Limburg boven 300m en eindigt rond zeeniveau in de Biesbosch.
We wandelen door het prachtige landschap van het Plateau van Vijlen, waarbij we geologische monumenten bezoeken. Hier zijn o.a. de souvenirs van het “tropische” Nederland te vinden.
In de omgeving van Maastricht zien we de resten van de tijd dat Nederland een subtropische zee was waarin grote reptielen rondzwommen. In de afzettingen uit die tijd zijn later grotten gevormd door de mens om bouwmateriaal te winnen. Eén van die grotten bleek tijdens WOII uitermate geschikt om onze nationale kunstschatten veilig op te bergen. Natuurlijk laten we de steenkoolgeschiedenis van Limburg niet aan ons voorbij gaan.
Op de grens van Brabant en Midden-Limburg maken we een zwerftocht door de restanten van een uitgestrekte hoogveengebied. Verderop ontdekken we hoe het plattelandsleven zich ontwikkelde van keuterboer tot modern agrarisch ondernemer.
De Maas stroomde ooit vrijelijk over het grondgebied van Limburg, sneed zich in, vormde terrassen en liet een dik grindpakket achter. De gaten die ontstonden door latere grindwinning zijn nu omgevormd tot een mooi natuur- en recreatiegebied. Samen met de leuke dorpjes is dit een prettige omgeving om te fietsen, rond te kuieren en een terrasje te pakken.
Het hoge water van 1995 in het Rivierengebied en langs de Maas, maakte duidelijk dat we tegenwoordig wel erg weinig ruimte voor de rivieren hadden overgelaten: als het water niet in de breedte kan, moet het wel in de hoogte. Een medewerker van Rijkswaterstaat zal ons een voorbeeld van een oplossing voor dit probleem laten zien.
Een mooi overzicht van landschappen, in miniatuur aangelegd, bekijken we in het landschapsmuseum in Ubbergen. In deze omgeving “botsen” we op één van de meest zuidelijke stuwwallen van Nederland. We kunnen genieten van mooie uitzichten en restanten van een heel oude burcht bezoeken. Bij de Grebbeberg maken we nader kennis met deze “bergen” uit de IJstijd en natuurlijk is er ook aandacht voor de Grebbelinie.
In het gebied “Waar brede rivieren traag door het oneindig laagland gaan” fietsen we over kronkelende rivierdijken, waar wielen / waaien getuigen van de vele dijkdoorbraken die hier vroeger plaats hebben gevonden. We zien de fruitbomen op de hogere oeverwallen, grienden in de lagere kommen, oude boerderijen op de woerden.
Deze oude hoger gelegen woonplaatsen (terpen) zijn de laatste jaren opnieuw “uitgevonden” in polder de Noordwaard in de Biesbosch. Om het water meer ruimte te geven, zodat o.a. de Gorkumers droge voeten kunnen houden, is deze polder ontpolderd. Een deel van de bewoners moest vertrekken, een ander deel kon terugkeren naar een woning op nieuw opgeworpen terpen.
We maken tijdens deze reis nader kennis met Gorinchem en het natuurgebied de Biesbosch en haar bewoners.
Tijdens deze camperreis door Nederland van oud naar jong dalen we dus af van Zuid Limburg naar de Biesbosch. We reizen daarmee van geologisch oud naar jong. We rijden zoveel mogelijk over binnenwegen. We wandelen, we fietsen, we fluistervaren, we bezoeken een enkel museum en we genieten van de kennis en het inzicht van een bierbrouwer, vinoloog, fruitteler, stadsgids en van boswachters. Dit alles om een stukje van Nederland beter te leren kennen.
Heeft u nog vragen over deze reis?
Bel (0341-785 732) of email ons voor meer informatie.
We overnachten op kleinschalige campings.
Tijdens deze reis rijden we gemiddeld rond de 40 km per dag. Soms zijn er ook dagen dat we slechts 25 km rijden als er bijvoorbeeld het nodige te zien of te doen is onderweg. Het langste dag traject is 95 km.
Omdat wij al onze overnachtingsplekken met gps coördinaten aangegeven heeft u een navigatiesysteem of een offline app nodig waarmee u kunt navigeren. Qua navigatiesysteem gaat onze voorkeur gaat uit naar een Garmin waar een microsd kaartje in geplaatst kan worden. Tegenwoordig zijn er ook diverse offline apps te downloaden op je smartphone of tablet waarmee je prima kunt navigeren.
Uw huisdier meenemen op deze reis is toegestaan, mits aangelijnd en deze mag geen overlast veroorzaken voor de medereizigers. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u huisdier de benodigde inentingen heeft voor deze reis en de benodigde documenten. Eventuele kosten voor uw huisdier op de overnachtingsplaats komen voor uw eigen rekening. Huisdieren kunnen nooit mee tijdens excursies of diners. Op https://www.licg.nl is actuele informatie te vinden over huisdieren op vakantie.
Heeft u nog vragen over deze reis?
Bel (0341-785 732) of email ons voor meer informatie.