Kan ik een camperreis maken in Marokko tijdens de Ramadan?
3 AUGUSTUS 2020
Misschien vraagt u zich af of u wel een camperreis kunt gaan maken in Marokko tijdens de Ramadan? Immers er zijn reisorganisaties die daarom hun reizen niet door laten gaan. Wij vertellen u graag een paar zaken die handig zijn om te weten als u met uw camper tijdens de Ramadan door Marokko reist.
WAT IS DE RAMADAN?
De Ramadan is een belangrijke maand voor moslims, overal ter wereld. Het begint wanneer de nieuwe maansikkel wordt waargenomen op de vooravond van de nieuwe maand. Vanaf dat moment mogen volwassenen de hele maand tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben. Het vasten begint bij het aanbreken van de dageraad en eindigt met het ondergaan van de zon. Het exacte tijdstip van deze maand verschuift elk jaar ongeveer 11 dagen naar voren ten opzichte van de Gregoriaanse jaartelling.
Gedurende de Ramadan besteden gelovigen aandacht aan hun religie en werken ze aan eigenschappen als zelfdiscipline, bezinning, liefdadigheid en tolerantie. Daarnaast is de Ramadan een periode van barmhartigheid.
IFTAR: ETEN NA ZONSONDERGANG
Het verbreken van het vasten elke avond wordt Iftar genoemd. Tevens wordt hiermee verwezen naar de maaltijd die genuttigd wordt direct na zonsondergang. Meestal is dit een grote sociale gebeurtenis met gerechten als de voedzame soep harira, verse dadels, msemen (Marokkaanse griesmeel pannenkoekjes) en kruidige muntthee.
EID-AL-FITR, SUIKERFEEST
De tiende maand van de Islamitische kalender wordt Sjawwal genoemd. Op de eerste dag van deze maand wordt Eid-al-Fitr, het einde van de Ramadan, gevierd. In Nederland en België staat dit feest bekend als het Suikerfeest. Het is binnen de Islam één van de grootste feesten van het jaar. Men gaat de moskee voor een gezamenlijk gebed, en de rest van de dag wordt besteed aan het bezoeken van familie en vrienden en samen genieten van lekkernijen. Er worden cadeautjes gegeven aan elkaar en aan de minder bedeelden.
TOERIST: MEEDOEN AAN RAMADAN?
Als toerist hoeft u niet mee te doen aan de Ramadan als u niet gelovig bent. U kunt gewoon eten en drinken in cafés en restaurants. Waarschijnlijk zullen overdag de meeste eetgelegenheden gesloten zijn, maar dit kan in grotere steden als Marrakesh en Agadir meevallen.
Er wordt wel een minimum aan discretie van u verwacht bij het eten en drinken in het openbaar. Uitgebreid in het openbaar eten en drinken getuigt van geen respect. Alcohol drinken en roken in het bijzijn van anderen is tijdens de Ramadan ook uit den boze en wordt als zeer onbeleefd beschouwd.
NAAR MAROKKO TIJDENS RAMADAN
Het dagelijkse leven kent tijdens de Ramadan een ander ritme, aangezien veel winkels pas enkele uren voor Iftar hun deuren openen. Houd er verder rekening mee dat rondom de feestdagen aangepaste openingstijden gelden voor monumenten en bezienswaardigheden. Buiten de toeristische steden is het belangrijk om goed te plannen.
Een bezoek aan Marokko tijdens Ramadan is zeker geen belemmering voor de nieuwsgierige reiziger. Integendeel, het geeft juist een extra beleving! U krijgt op deze manier de kans om het land op een unieke manier te leren kennen. Het biedt u de kans om de Marokkaanse en Islamitische rituelen en tradities van dichtbij mee te maken, en aspecten van de cultuur te zien die de rest van het jaar niet snel te ontdekken zijn.
Een camperreis tijdens de Ramadan is in onze beleving een zeer waardevolle en bijzondere ervaring!